loader image

Bemiddeling

in familiale zaken

Bemiddeling is meer dan 'de peer in twee delen'!

Na het volgen van een intensieve opleiding is Meester Jeroen Klingeleers erkend als bemiddelaar in familiale zaken. Na jaren ervaring te hebben opgedaan als advocaat in familiale procedures heeft Jeroen de aanpak van deze gevoelige conflicten zien evolueren.

De overtuiging dat de oplossing voor een familiaal conflict bij de partijen zelf kan gezocht worden is enorm toegenomen. Bemiddeling werkt! Sterker nog, een geslaagde bemiddeling is vaak minder arbeidsintensief, kostelijk en tijdrovend dan de gekende weg via de Familierechtbank.

Een bemiddelaar ondersteunt de partijen bij het vinden van oplossingen voor hun geschil. Daar waar anders de rechter een beslissing maakt, hebben jullie bij een bemiddeling zelf de teugels in handen. Een bemiddeling gaat verder dan “de peer in twee delen”. Door te bemiddelen willen we weten wie nu net interesse heeft in de schil en wie nu net interesse heeft in het vruchtvlees. Met andere woorden: wie vindt wat nu net belangrijk? Hierbij kan een bemiddelaar jullie helpen.  

Bemiddeling en kinderen

Kinderen zijn gebaat bij ouders die tot een bemiddelde oplossing komen voor hun familiaal geschil. Jullie kinderen zijn doorgaans van nature loyaal naar jullie beiden als ouders. Zij willen dan ook niets liever dan dat hun ouders blijven groeien in hun gezamenlijke ouderrol, ook al komt er een einde aan de partnerrelatie. Tijdens de bemiddeling gaat er veel aandacht uit naar de belangen van jullie kinderen.

Op een rechtbank worden kinderen doorgaans pas vanaf de leeftijd van 12 jaar gehoord door de rechter. Nadien wordt er van dit verhoor een verslag gemaakt dat door beide ouders kan ingekeken worden. Ondanks het feit dat de rechters weten hoe zij met kinderen moeten omgaan, veroorzaakt dit vaak veel stress bij de kinderen. Bovendien hebben de rechters doorgaans ook onvoldoende tijd. 

Tijdens een bemiddeling is de stem van het kind van onschatbare waarde. De bemiddelaar staat onder andere stil bij de scheidingsmelding aan jullie kinderen, maar brengt ook de stem van de kinderen aan tafel (afhankelijk van (o.a.) de leeftijd).

Hiervoor doen wij een beroep op psychologe Iris Stouten (www.menoia.com). In haar praktijk kreeg Iris al regelmatig te maken met de ontwrichtende gevolgen van een scheiding of relatiebreuk. Iris kan jullie kinderen ontvangen in haar praktijk en een gesprek met hun aanknopen om te weten te komen wat er omgaat bij hun. Nadien schuift Iris aan bij de bemiddelingstafel. Tijdens het terugkoppelingsgesprek zal Iris vanuit een professionele invalshoek de stem van jullie kinderen vertolken. Uiteraard spreekt Iris met jullie kinderen af wat zij naar jullie zal terugkoppelen en wat niet.

Aan de kinderen wordt geen keuze voorgeschoteld en er wordt ook geen verslag geschreven hierover. Alles wat er tijdens de bemiddeling gezegd wordt is dan ook strikt vertrouwelijk. Jullie kinderen zijn jullie dierbaarste bezit en het is ook op die manier dat wij met ze omgaan.

Kostprijs

Ontdek de kracht van bemiddeling in familiale zaken

Bij RegelRecht Advocaten begrijpen we de kracht van bemiddeling in familiale zaken. Het is een proces waarbij de partijen zelf de regie behouden en samen naar oplossingen zoeken, met de deskundige begeleiding van ons. In tegenstelling tot de gang naar de rechtbank biedt bemiddeling een efficiëntere, kosteneffectieve en minder tijdrovende weg naar conflictoplossing.

We geloven sterk dat conflicten niet altijd met een hamerslag hoeven te eindigen; vaak is er meer te winnen door te begrijpen wie wat nu precies belangrijk vindt. Wij zijn er om jullie te helpen deze inzichten te verkrijgen en tot duurzame overeenkomsten te komen.

Neem vandaag nog contact met ons op. Samen zullen we een weg vinden naar een positieve toekomst voor alle betrokkenen.